איך מטפלים ב OCD -
הפרעה אובססיבית קומפולסיבית?
OCD היא הפרעה המתבטאת במחשבות טורדניות אשר על מנת להתמודד איתן מאמץ האדם התנהגויות כפייתיות. המחשבות הטורדניות מופיעות ללא שליטה ונגד רצונו של האדם, ויכולות להיות קשורות לנושאים של ניקיון, מוסר, תהיות קיומיות לגבי טוב ורע, בטיחות, אחריות ועוד. על פי רוב ההפרעה כוללת שני חלקים:
מחשבות טורדניות
יכולות לנוע החל ממחשבות כמו "אולי לא נעלתי את האוטו/ כיביתי את התנור" דרך מחשבות כמו "אולי אדבק בחיידק או במחלה" ועד למחשבות כמו "אולי אני אדם לא טוב", "אולי משהו בגוף שלי לא מתפקד נכון" "אולי לא ביצעתי את המשימה מספיק טוב" "אולי אני הומו/פדופיל" ועוד. מחשבות אלו חוזרות שוב ושוב, כמו בלופ, וגורמות מצוקה רבה.
התנהגויות כפייתיות
עם הזמן מוצא האדם דרכים לנטרל את המחשבות, בדרך כלל על ידי ביצוע פעולה מרגיעה כמו בדיקה שהרכב נעול, שטיפת ידיים חוזרת, חזרה על שאלות שוב ושוב כדי לקבל אישור, בדיקת הגוף, ביצוע פעולות באיטיות כפייתית או ניסיונות לאשר לעצמו שהוא אדם טוב וישר. זהו החלק הכפייתי של ההפרעה. לעיתים מופיעים טקסים ללא מחשבות טורדניות, ולעיתים יכולות להופיע מחשבות טורדניות ללא טקסים או עם טקסים "מנטליים" בלבד – המתבצעים במחשבה ולא בפעולה.
הטיפול ב OCD - חשוב לדעת!
קיים קונצנזוס מומחים עולמי כי הטיפול הנכון והיעיל ביותר בהפרעה טורדנית כפייתית הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי. טיפולים פסיכולוגים אחרים עשויים אף לגרום נזק ולהחמיר את הבעיה. למרבה הצער, הזמן הממוצע לקבלת אבחנה נכונה והגעה לטיפול מתאים במקרה של OCD עומד על לא פחות מ 17 (!) שנים.
קלינאים רבים מתקשים לאבחן את הבעיה (בעיקר כשהיא מגיעה בצורות הפחות נפוצות שלה, למשל ללא שטיפת ידיים או בדיקות, אלא מתאפיינת בעיקר בטקסים מנטליים) והאדם עשוי לקבל טיפול שגוי.
איך מתנהל טיפול קוגניטבי התנהגותי ב OCD?
הטיפול מתחיל בשלב ראשון של איסוף מידע על הסימפטומים – כל האובססיות והקומפולסיות מהן סובל האדם, ההיסטוריה של הבעיה, ההימנעויות והטקסים בהם משתמש האדם.
בהמשך ניתן הסבר מקיף ומפורט לגבי אופי ההפרעה, מה מתחזק ומשמר אותה ומה הולך לקרות בטיפול על מנת להתמודד איתה. בעבר התייחסו להפרעה כאל הפרעת חרדה אולם היום מתגבשת ההבנה שאו סי די דומה יותר להתמכרות: התמכרות לתחושה הטובה והמרגיעה המתעוררת לאחר ביצוע טקס. הבנה זו היא הבסיס לטיפול.
עלייך להתחיל לנהל רישום קפדני של האובססיות ושל הטקסים, על מנת להגביר את המודעות אליהם ולהתחיל למגר אותם. אנו רוצים להתעכב על כל טקס על מנת שלא יהיו טקסים שמתרחשים באופן אוטומטי. זוהי הכנה לקראת השלב הבא, בו אנו מתחילים ב"מניעת תגובה": ניסיון למנוע את ביצוע הטקסים ככל הניתן.
בהמשך הטיפול, עוברים ל"חשיפה" – זהו המרכיב המרכזי ביותר בטיפול. אנו בונים היררכייה של מצבים מפחידים ומדרגים אותם מהקל אל הקשה. משמעות החשיפה היא התמודדות ישירה ומכוונת עם המצב המפחיד, כלומר בטיפול אנו מטפסים לאט לאט במעלה ההיררכייה ויוצרים באופן מכוון סיטואציות "מאיימות" אשר יעוררו את הדחף לביצוע טקס, מבלי לבצע טקס. לדוגמה, אם האדם פוחד מזיהום – ניגע בכוונה בדברים מלוכלכים, בתחילה בדברים שקל יותר לגעת בהם כמו ידיות של דלתות ובהמשך בדברים מאתגרים יותר כמו אסלות שירותים, מבלי לשטוף ידיים או להתנקות בדרך אחרת.
חזרה שיטתית על פעולה זו תביא להתרגלות – כלומר אם האדם ישאר במצב זה למשך מספיק זמן מבלי לבצע טקס, לאט לאט המצוקה תרד מעצמה, וככל שיבצע יותר חשיפות, כך בהדרגה יפחת הדחף לביצוע הטקסים והמצוקה הנגרמת כתוצאה מהמחשבות.
בטיפול אנו מתכננים ומבצעים יחד את החשיפות, ויכולים לראות כיצד רמת המצוקה יורדת מפעם לפעם. חשוב לזכור שהחשיפה היא הדרגתית – מתחילים עם דברים קלים ומתקדמים לאט לאט, כך שאין סיבה לחשוש שהטיפול יגרום לסבל רב. למרות שמדובר באתגר הדורש השתתפות פעילה מצד המטופל, אין כאן סבל יוצא דופן ותמיד באחריות המטפל לוודא שרמת המצוקה היא קלה – בינונית בלבד ולא עוברת את הסף שהגדיר המטופל ככזה עמו הוא מעוניין להתמודד.
ברגע שמתרחשת ירידה בכמות הטקסים בדרך כלל המטופל חווה תחושה טובה ומעצימה של הקלה. ע
לאיזו התקדמות אפשר לצפות?
הטיפול נמשך בסביבות 20 -30 פגישות, עם שיעורי בית ודגש משמעותי על תרגול בין הפגישות. לא ניתן להצליח בטיפול זה ללא תרגול בבית. יחד עם זאת, מטופלים אשר מתרגלים בקביעות יהנו בסבירות גבוהה משיפור משמעותי באיכות החיים וירידה משמעותית באובססיות ובטקסים.