התמודדות עם אכילה רגשית
צעד אחר צעד
.

אכילה רגשית

היא מונח שהומצא על ידי תזונאים בכדי לתאר מצבים בהם אדם אוכל שלא מתוך רעב, אלא מתוך צורך נפשי כלשהו. בדרך כלל מדובר על צורך להרגיע ולווסת רגשות, לרוב לא נעימים, על מנת להימנע מהתמודדות עם הרגש הקשה. לדוגמה, אישה אשר רוצה חום ואהבה מבן זוגה ולא מצליחה לקבל זאת, עשויה להרגיש דחויה, מתוסכלת, עצובה, בודדה או מושפלת. מערבולת הרגשות הזו עשויה להיות כה לא נעימה, עד שתגרום לאותה אישה לחפש דרכים לטשטש ולהחליש את התחושות הללו, ולמצוא ששוקולד או גלידה עוזרים לה להרגיש יותר נעים, גם אם לזמן קצר.

זהו מונח בעייתי

מכיוון שמסתתרת בחובו ההנחה שאכילה מתוך צורך נפשי ולא מתוך רעב היא דבר פסול. המציאות היא שלאוכל תפקידים נרחבים בחיינו, מעל ומעבר לגרימת שובע, וכנראה שאין אפשרות ואין צורך לנתק בין אוכל לבין רגשות. כל אכילה מעוררת בנו איזשהו רגש – למשל של הנאה, של חברותיות או של אינטימיות, וכל האנשים, גם כאלו שאינם סובלים מבעיית אכילה, אוכלים גם מתוך צורך נפשי ולא רק מתוך רעב פיזי. השאלה היא באיזו דרך, באיזו עוצמה ובאיזה מינון זה קורה, והאם האדם מכיר דרכים נוספות למלא את אותו צורך נפשי או שהוא תלוי באוכל כמקור סיפוק בלעדי.

 

הבנת הבעיה - למה אנשים סובלים מאכילה רגשית?

באופן טבעי ונורמלי אוכל קשור אצל רובנו עם נחמה. תינוקות אוכלים באמצעות האם המיניקה, ופעולת ההנקה היא רגע של חיבור ואינטימיות בין האם לתינוק. ביחד עם חלב האם התינוק מקבל גם מגע, חום, חיבה, הגנה, התכרבלות בתנוחה עוטפת ומערסלת אשר דומה לתנוחת העובר המוגן ברחם. לפיכך המהלך הטבעי של הדברים הוא שאכילה תהיה מקושרת אצל בני האדם גם עם כל הדברים המנחמים הללו. אנו לומדים להשתמש באוכל כדי למלא עבור עצמנו את אותם צרכים בסיסיים של חום, הגנה או נחמה. זהו דבר נורמלי לחלוטין, אשר מתרחש אצל רוב בני האדם.

 לעיתים האכילה הופכת לדרך ההתמודדות המרכזית של האדם עם קשיי החיים, וזהו כמובן מצב בעייתי. גישות שונות מסבירות אכילה רגשית בדרכים שונות. הגישה הקלאסית, מדברת על צרכים שלא סופקו באופן נאות על ידי ההורים בשנים הראשונות של החיים באופן שיצר קיבעון בשלב התפתחותי מוקדם ולא איפשר למנגנוני הגנה והתמודדות בריאים להתפתח באופן תקין, או לא איפשר למנגנונים של שליטה עצמית להתפתח כיאות. הבעיה בגישה זו היא שאנו רואים בבירור שאכילה רגשית יכולה להופיע גם אצל אנשים שילדותם היתה מאושרת ואשר חייהם היום בסך הכל טובים ונוחים, וחד משמעית אכילה רגשית מופיעה גם אצל אנשים עם יכולות מצוינות של ויסות ושליטה בתחומי חיים אחרים. 

הגישה הקוגניטיבית התנהגותית לעומת זאת, מסבירה אכילה רגשית כסגנון של הימנעות: דרך לברוח ממצבים רגשיים מאיימים. כמו כן גישה זו מדגישה את כוחו של ההרגל והחסך התזונתי בשימור האכילה הרגשית. לפי גישה זו, ייתכן שאירועי חיים מוקדמים הם אלו שהובילו להתפתחות הבעיה, אולם העיסוק בהם הוא לא בהכרח מה שיפתור אותה. אנשים שסובלים מאכילה רגשית כבר כל כך רגילים לפנות לאוכל בזמן מצוקה, שהמאמץ צריך להיות ממוקד בעיקר בשבירת ההרגל ופחות בהבנת העבר. הגישה גם טוענת שהתנזרות ממזון, שלמרבה הצער קורית כמעט תמיד כשעושים דיאטה, היא גורם מזיק שמוביל לבולמוסים ולאכילה רגשית. לכן, הטיפול מתמקד בהעשרת המטופל בדרכים לשאת תחושות לא נעימות מבלי להימנע – מבלי לברוח לאוכל, ובלימוד דרכים בריאות יותר להקל על הכאב והקושי המלווים את החיים, ובמקביל בעריכת שינוי תזונתי שישקיט את תחושת החסך. 

 

הצעד הראשון לטיפול באכילה רגשית, במיוחד אם היא מלווה בבולמוסים,
הוא ביסוס ארוחות גדולות, משביעות, ולא דיאטטיות לאורך כל היום
כך שלא תהיה תחושת חסך.

 

בשלב הבא יש להבין את הקשר בין אירועים לבין מחשבות, ואת הקשר בין מחשבות לבין רגשות והתנהגות. על ידי רישום וזיהוי של מצבים רגשיים ושל מחשבות האדם מגביר מודעות ולומד לשים לב כיצד מחשבות לא נעימות מעוררות רגשות לא נעימים וכיצד רגשות לא נעימים מובילים לאכילה. בהמשך, נלמד דרכים חדשות להתמודד עם רגשות אלו. נלמד כיצד לווסת רגשות וכיצד להשתמש באכילה רגשית באופן מתון ובמינון נמוך יותר. 

ההתמודדדות עם הבעיה מצריכה ללמוד לזהות רגשות שונים העולים בתוכנו ולקרוא להם בשם. שנית, אנו לומדים שכאב נפשי הוא לא בהכרח בעיה שצריך לפתור אלא חלק טבעי ונורמלי מהחוויה האנושית. אנו לומדים, תוך כדי תרגול, לשאת את הרגשות הללו מבלי למהר לפוגג אותם, ובמידת הצורך להשתמש באסרטגיות מועילות יותר בכדי להקל על עצמנו (חמלה עצמית, מערכות יחסים מיטיבות, גמישות מחשבתית, מיינדפולנס, הסחות דעת ופתרון בעיות)

 

דילוג לתוכן