איך בוחרים פסיכולוג?

החלטת לפנות לטיפול פסיכולוגי - מעולה! מה עושים עכשיו?
איך למצוא פסיכולוג או פסיכולוגית שיתאימו לך?

קודם כל, עני לעצמך על 3 שאלות טכניות:

1. האם אני מעדיפה מטפל גבר או מטפלת אישה, או שזה לא משנה לי

2. האם חשוב לי מיקום גיאוגרפי או שיכול להתאים לי טיפול אונליין

3. מה התקציב שלי?

לאחר מכן נעבור לפן המקצועי - מה הבעיה שבגללה את פונה לטיפול?

אם אתה סובל מ ocd או מפוביה ספציפית או מהתקפי חרדה – עלייך לקבל טיפול קוגניטיבי התנהגותי. 

 

אם אתה סובל מפוסט טראומה, חרדות בסיטואציות שונות, דיכאון או דפוסי חשיבה לא מסתגלים – קרוב לוודאי שטיפול קוגניטיבי התנהגותי יסייע לך , אולם ייתכן שגם גישות אחרות יתאימו לך. קרא על הבעיה שלך (לרוב המידע באתרים של קופות החולים הוא מאד מהימן ומבוסס על ראיות מדעיות) ועל הטיפולים המתאימים לה. אם נתקעת בשלב זה- ניתן לשלוח פניה דרך עמוד צור קשר ואשמח לתת הכוונה. 

במידה והבעיה שלך היא על רקע רפואי – מערבת מרכיב גופני או קשורה במחלה, נכות, הליך רפואי שעברת או שעלייך לעבור או בפציעה – כדאי לפנות לפסיכולוג רפואי. 

 אם אתה פונה לטיפול כי אתה מעוניין להכיר את עצמך טוב יותר, לעבד חוויות ילדות, חוויות במערכות יחסים  עם או בלי איזשהו קושי ספציפי – יתכן וטיפול פסיכודינמי יוכל להתאים לך. 

 

איך בוחרים מטפל וממה להיזהר?

מומלץ לחפש מטפל בעל התמצאות ונסיון בסוג הבעיה איתה את פונה. 

המלצות ממקור ראשון (וממישהו שאתה סומך על דעתו) יכולות להיות דרך טובה להתחיל לברר. 

זכור – גם אם למטפל מסוים יש המלצות מעולות, זה לא בהכרח אומר שהוא המתאים בשבילך וצריך להיזהר לא להתעלם מהאינטואיציה, מהתחושה שלך אם יש או אין קליק מכיוון שהיא מאד מנבאה את הצלחת הטיפול (אפילו יותר מאשר גישת הטיפול שנבחרה!)

תיאום ציפיות הוא הכרחי –  אם את מחפשת טיפול ממוקד – בדקי עם המטפל/ת האם זה סוג הטיפול שהם מציעים. מאד חשוב ״לשדר על אותו גל״ ויש רק דרך אחת לברר זאת – לדבר על כך מראש.

שיחת הטלפון הראשונה

רוב הפסיכולוגים ישאלו בשיחה הראשונה מה פחות או יותר מביא אותך לטיפול (מבלי להיכנס לפרטים כמובן או לצפות ממך לחשיפה מוגזמת), כדי לוודא שזה בכיוון מבחינת ההכשרה, הידע והניסיון שעומדים לרשותם.

זה עדיין אמנם לא הטיפול עצמו אבל כבר בשיחת הטלפון תוכל להרגיש – האם היה לך נעים לדבר? הרגשת שמקשיבים לך? שמבינים אותך? כבר כאן אפשר להתחיל להרגיש האם זה מישהו שיכולה להיות לך כימיה איתו.

מאד חשוב שלא תתבייש לשאול בשיחה הראשונה את כל מה שחשוב לך – האם יש לך ניסיון עם בעיה מסוג זה? האם את חושבת ששיטת הטיפול שלך מתאימה לבעיה שלי? ואם חשוב לך לדעת על ההשכלה והניסיון לא להתבייש לשאול גם על זה. הקשר הטיפולי אמור להיות חיובי ומיטיב ולאפשר לך להתבטא בחופשיות. אם הפסיכולוג לא פנוי לקבל מטופלים חדשים כרגע, אל תתבייש לשאול האם יכול להמליץ על קולגה.

בהמשך תדברו על הפרטים כמו המחיר, שעות פנויות, ואם מדובר בבעיה מאד ממוקדת אולי אפילו מחשבות ראשונות על סוג ומשך הטיפול הצפוי.

מה קורה מבחינה חוקית?

הפרדוקס – בישראל חוק הפסיכולוגים (שמסדיר מיהו בעל רישיון לתת טיפול)  – חל רק על פסיכולוגים, כלומר מי שמציע פסיכותרפיה, טיפול רגשי, אימון נפשי או כל טיפול שיש לו טייטל אחר – יכול לתת טיפול ללא צורך ברישון כי חוק הפסיכולוגים כאמור לא חל עליו. זאת למרות שלא עבר את מסלול ההכשרה של פסיכולוגים (שנמשך 9 שנים), הוא אינו מחוייב לקוד האתיקה של הפסיכולוגים ולמעשה אין מגבלות המסדירות את עבודתו.

האם כל פסיכולוג יכול לטפל?

לא. מי שרשאי להציע טיפול פסיכולוגי הוא רק פסיכולוג מומחה, כלומר פסיכולוג שהמשיך לאחר סיום התואר השני לעוד 4 שנים של התמחות בפסיכולוגיה קלינית, שיקומית, רפואית, חינוכית או התפתחותית וסיים אותן בהצלחה.

התחלנו, מה עכשיו?

אם אחרי פגישה או שתיים משהו לא מסתדר לך – כדאי לדבר על כך עם המטפל. הרבה פעמים תוכלו לדייק יחד איך היית רוצה שהמטפל יתכוונן אלייך (ישאל יותר או פחות, ידבר יותר או פחות, מה בדיוק מפריע לך..). יתכן ובשיחה כזו תוכלו לנסח איזשהו חוזה טיפולי שיתן מענה יותר טוב לצרכייך מצד אחד, אך גם לא ישאיר אותך באיזורי הנוחות שלך ויאפשר לך להימנע מהתמודדויות שחשוב שיעלו בטיפול.

 

במקרה שאינך בטוח מהו הטיפול המתאים עבורך – ניתן לשלוח פנייה דרך האתר ואשמח לייעץ ולכוון למקום מתאים 

דילוג לתוכן