מה לעשות כשחווים התקף חרדה?

התקפי חרדה - חשוב לדעת

המידע המובא כאן רלבנטי לאנשים אשר אובחנו על ידי איש מקצוע עם הפרעת פאניקה (התקף חרדה). לא ניתן  להתייחס לסימפטומים כאל התקף פאניקה ללא שלילה של מצבים רפואיים. במידה ויש לך ספק אם הסימפטומים שאתה חווה הם אכן התקף פאניקה יש לפנות לעזרה ראשונה על מנת לשלול מצב חירום רפואי.

במידה ומדובר בהתקף חרדה ראשון / אתה לא בטוח אם זה התקף חרדה או מצב חירום רפואי - לפנות לעזרה ראשונה רפואית

במידה ואתה מאובחן עם הפרעת פאניקה (התקפי חרדה) וזיהית שמדובר כרגע בהתקף -

התקף חרדה איננו מסוכן והוא חולף מעצמו. הזכר לעצמך – 

התקף החרדה הוא לא נעים אבל הוא לא מסוכן. לא נשקפת לי כל סכנה. 

אין צורך לעשות שום דבר על מנת שההתקף יחלוף, להיפך, לרוב הנסיונות להירגע, להיפטר מההתקף או להיאבק בסימטומים מחריפים את המצב. כפי שהגוף מתחיל את התקף החרדה לבד, באופן לא רצוני, כך גם סיום ההתקף קורה מעצמו. התקף חרדה הוא אירוע שבו הגוף מוצף באופן פתאומי באדרנלין, והגוף יודע לפנות כעבור זמן מה את האדרנלין מהדם ולחזור למצב של שיווי משקל. 

הדרך הכי טובה להתמודד עם ההתקף היא פשוט לתת לזה זמן, לסמוך על הגוף שיעשה את העבודה ולא לנסות לעזור לו.

 

מהו הטיפול המיידי בזמן התקף חרדה?

אל תנסה לקחת נשימות עמוקות כדי להירגע. נשימה עמוקה מכניסה אותך להיפר ונטילציה – דבר אשר מחריף את ההתקף. זכור כי אי אפשר להיחנק בזמן התקף, ולא חסר בגוף שלך חמצן ולכן אין צורך שתנסה ״לעזור״ לגוף לנשום יותר טוב. הנסיונות הללו מחמירים את המצב. הנשימה הנכונה בזמן התקף חרדה – נשימה רגילה, עם הבנה שכרגע הגוף מוצף באדרנלין ולכן קצב הנשימה גבוה יותר מהרגיל והנשימה מהירה ושטוחה – זה בסדר גמור ולא ייגרם לך כל נזק כתוצאה מנשימה כזו, והנשימה תחזור לקצב הרגיל מעצמה ברגע שרמת האדרנלין תרד  – דבר אשר ייקרה מעצמו. כפי שההתקף מתחיל מבלי שגרמת לכך – הוא יסתיים גם אם לא תעשה שום דבר. 

כאמור, הכי טוב פשוט לאפשר לתחושות הפיזיות להתרחש, ולא להיסחף לפרשנויות הקיצוניות אשר מופיעות בדרך כלל בזמן התקף חרדה (ובראשן ״אני עובר התקף לב״, ״אני עומד להתעלף״, ״אני עומד להחנק״). אף אחד מהדברים הללו לא מתרחש בזמן התקף חרדה (כן כן, אפילו התעלפות, היא נדירה ביותר בזמן התקף חרדה שכן עילפון קשור לירידה פתאומית בלחץ הדם ואילו בזמן התקף חרדה לחץ הדם דווקא עולה). 

דבר עם עצמך בהיגיון. 

מה שגורם לתחושת הפחד הוא הפרשנויות המפחידות שהזכרנו ולא התחושות הפיזיות עצמן. ברגע שלא תיסחף לפרשנויות הללו, התקף החרדה יתחיל לדעוך לאט לאט (זה לוקח זמן, סבלנות). הזכר לעצמך – אני מרגיש עכשיו ככה כי הגוף שלי מנסה להילחם באיזושהי סכנה מדומיינת. הגוף שלי עובד מצויין והוא רק מנסה לשמור עליי. עוד מעט זה יעבור ואחזור להרגיש כרגיל. 

חלק מהטיפולים עושים שימוש בטכניקות נשימה, הסחות דעת הרפיה וכדומה על מנת להתמודד עם ההתקף. אלו יכולים להיות מועילים בתור עזרה ראשונה זמנית עד לקבלת טיפול פסיכולוגי שיאפשר פתרון ממשי של הבעיה, אך לא מומלץ להישען עליהם לאורך זמן.  

 

למה אפשר לצפות?

 

לאחר ההתקף סביר להניח שתחוש תחושה של עייפות, מכיוון שהגוף ״עבד קשה״ במהלך ההתקף כדי להתכונן להילחם או לברוח מפני משהו שתפס כסכנה (למרות שאין באמת סכנה מציאותית שעוררה את ההתקף). במידה והתקפי החרדה חוזרים על עצמם, ובמיוחד אם מתעורר פחד מפני ההתקף הבא והימנעות מדברים שעשויים לעורר התקף – יש לפנות לטיפול קוגניטיבי התנהגותי. 

 

LIMORKIKIN @ GMAIL . COM  
   054-7211814

יש לך שאלה? חופשי!

רוצה לחשוב ביחד האם טיפול קוגניטיבי התנהגותי יכול להתאים לך? בכיף!

ניתן להתקשר, לכתוב לי מייל או לשלוח הודעת ווטסאפ.

 

 

דילוג לתוכן